Nya upptäckter i Djurvärlden

Ännu finns det mängder med oupptäckta djur kvar på vår planet, här visas en del av de nyupptäckta djuren. Om vi människor bara skulle förstå hur fantastiskt vårt djurliv är på vår planet och att vi måste värna och ta hand om dem, både för oss själva och för kommande generationer. Djuren är dessutom en förutsättning för att den känsliga jämnvikten håller i sig.

Idag hotas en mycket stor mängd av djur av utrotning. Aldrig under jordens historia har djur varit mer utsatta av plaster, gifter, ökade värmegrader och tjuvjakt. Dessutom tränger vi undan dem allt mer för nya vägar och byggnationer. De har ingenstans att ta vägen i spåren av människans omåttliga framfart, även sjöar och hav är utsatta. 

Nyupptäckt trädgroda

Ny art av trädgroda kan växla färg

Trädgrodan Gracixalus lumarius kan växla färg som en kameleont. Hannarna har en taggig, eller snarare knottrig hud, som känns som sandpapper om man tar i den.

Drakliknande ödla

Nyupptäckt draködla

Denna drakliknande ödla har en rejäl uppsättning av taggiga fjäll/taggar på kroppen. Den finns i några skogsområden på den thailändska turistön Phuket. Förlust av livsmiljöer och handel med sällskapsdjur är några hot.

Dracula fisken

Fisk som liknar Dracula

Draculafisken är bara 16 mm långa men ser riktigt skräckinjagande ut. De är utrustad med långa hörntänder varav namnet.

Ny spindelart får namn efter Harry Potter film

Ny spindelart upptäckt i Indien

Indiska forskare har upptäckt en ny spindelart som de tycker ser ut precis som sorteringshatten i böckerna och filmerna om trollkarlen Harry Potter. Så nu får spindeln heta Eriovixia Gryffindori, efter hattens ägare Godric Gryffindor.
Forskarna upptäckte spindeln i oktober förra året i bergskedjan Västra Ghats i sydvästra Indien.

I Thailand upptäcktes en ny art av salamander

Krokodilvatten Salamander

En krokodilvattensalamander från Chiang Rai i Thailand har röda och svarta markeringar som gör att den liknar en Klingonfigur från filmen Star Trek. Dess porösa hud gör att den är känslig för bekämpnings-medel, ett av de största hoten vid sidan av förlust av livsmiljöer.

Fisk med sugkropp

Fisk som lever i strömmande vatten

Den nyupptäckta fisken använder sin sugkropp till att suga sig fast på stenarna i strömmande vatten för att kunna förflytta sig uppströms. De klarar även av att förflytta sig i kraftigt strömmande vatten.

I Norra Laos hittades en ny ormart

Psykedelisk orm?

En psykedelisk orm (Parafimbrios lao) som liknats vid David Bowies Ziggy Stardust- karaktär. Den hittades bland branta klippor i norra Laos, men har också setts på andra platser. Det ökar dess chanser att överleva.

Nyupptäckt däggdjur

Nyupptäckt trädpiggsvin

I Brasilien upptäckt ett nytt däggdjur, upptäckten gjordes när forskarna jämförde ett välbevarat exemplar av arten Coendou prehensilis med ett nytt fynd från området Baturite i Brasilien.

Den nya arten är den sjunde i släkten Coendou i familjen trädpiggsvin och är en växtätare som är aktiv både på dagen och natten.

Köttätande halvbjörn, besläktad med tvättbjörnen

Nallebjörns liknande halvbjörn

Den teddybjörnsliknande olinguiton är ett sällsynt fynd: Det är mycket sällan som nya däggdjursarter upptäcks. Olinguiton är en köttätande halvbjörn som lever i andernas dimskogar i Sydamerika. Tänk dig en korsning mellan en tamkatt och en nallebjörn – och du får en olinguito.

Olinguitonen är ungefär fyra decimeter lång, väger mindre än ett kilo och är täckt av en tjock orange-röd päls, enligt TT.

Djuret är besläktad med tvättbjörnen och äter helst frukt. Men en och annan insekt slinker också ner.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.

Fler upptäckter av Okända djur