Fantasy and Fact- Miljö, Klimat, Teknik, Historia, Mytologi, Fantasi mm

Vår logotype

Vi planerar att bygga en ny turistattraktion i Borås!

Fantasy and Fact är en anläggning som återspeglar vår verklighet, både när det gäller klimat, teknik, natur, historia mm. Vår vardag består av allt vi ser omkring oss, allt som berör och får oss att fungera. Även media, som böcker, filmer, dataspel har en stark inverkan på oss. Fantasin är en viktig del i vårt samhälle, med den skapas idéer, teorier, nya lösningar och förbättringar och banar vägen före nya infalls riktningar i framtiden. Fantasin är själva grunden till att vi utvecklas.

Ännu är vi i utvecklings stadiet, men redan har vi utvecklat ramarna för anläggningen. Med hjälp av min utbildning som designer, formgivare och skulptör är det tänkt att utveckla en turistanläggning som visar olika attraktioner och skulpturer i montrar. Huvudsyfter är Miljö och Klimat men här finns även mycket annat. Vi kommer att visa upp olika tema i montrarna, dels rena fantasi montrar med troll, vikingar, pirater, Pinocchio, feer mm. Men även montrar som visar upp dinosaurier, utrotningshotade djur, historiska ögonblick i människans utveckling mm. Även hur Borås såg ut för ca 9 000 år sedan, då låg större delen av Borås på botten av en sjö, det var då inlandsisen drog sig tillbaka. Man kan fortfarande ana hur sjön en gång såg ut.

Arbetsnamnet för anläggningen är Fantasy and Fact. Här kommer många olika montrar att visas upp med olika tema. Mycket av utställningsmaterialet tillverkar vi själva, men vi köper även in figurer från hela världen från duktigaste skulptörerna. Vårt främsta mål är klimat, miljö och djurskydd, läs mer på följande Fantasy and Fact sidor! Se höger sida menyrad MER.

Vi kommer löpande att utveckla sidan medan arbetet fortskrider, målsättningen är att denna anläggning kommer att kunna finansiera en Viltvårds anläggning i Borås området. 

Hundratals vilt skadas varje år här i Borås området och behöver hjälp och vård, läget är akut!

Jag har byggt anläggningar för Event, Arrangemang, Kongresser, Nöjeparker, Temaparker, Sommarland och Museer över hela Europa, så jag har lång erfarenhet av att bygga denna typ av anläggningar. Dessutom säljs mina 3D arbeten över hela världen.

Vill du eller ditt företag bli delaktiga i denna fantastiska anläggning som vänder sig till barnfamiljer, ungdomar mm. Så hör gärna av dig till oss på djurambulans@comhem.se

Tänk på att anläggningen även hjälper oss att driva Djurambulansen och på sikt även att bygga en så välbehövd anläggning som en Viltvårdsanläggning.

Här nedan visas bara några exempel på figurer/figurgrupper som är tänkta att finnas i anläggningen.

Fantasi figurer

Gepetto och Pinocchio, klar för monter utställning. Inklusive LED lampa och fungerande väggklocka. Här får du svar på vem som skrev sagoboken och vad den handlar om. Borås har redan en stor figur av Pinocchio, men här hos oss får du veta mer.

Pinocchio är en fiktiv karaktär och huvudpersonen i barnboken "Äventyr med Pinocchio", som kom ut år 1883 av den italienska författaren Carlo Collodi. Snidad av träsnidare som heter Geppetto i en by nära Lucca, där han skapades som en trä marionett, men Pinocchio drömde om att bli en riktig pojke.
Figuren blev välbekant för alla år 1940 då Disney kom med spelfilmen Pinocchio. Det som är lite typiskt och känt för just Pinocchio är för att ha en kort näsa som blir längre och längre när han är under stress eller råkar komma med en lögn. Pinocchio är en trä marionette (en marionett som manipuleras med trådar). Till slut efter många äventyr genomgår Pinoccio en förvandling och blir en riktig pojke, till Geppetto stora glädje.

Bild till höger, Trollfamilj
Trollfamilj, figurgrupp. I södra Sverige brukar trollen sägas i likhet med jättarna vara utdöda och ha jagats bort med kristendomen. Det är också vanligt att de har övernaturlig styrka, och kan vara jättelika, liksom jättarna. I Mellansverige är det vanligt att trollen liknar människor, och kan vara svåra att skilja från dem. De kan ha stor styrka, men utmärks mera av sin förmåga att trolla. De bor i salar under flyttblock eller i berg där de förvarade enorma rikedomar. De hade drivits bort från slättbygden av kyrkorna och kristendomen, men levde fortfarande djupt inne i skogarna.

Vidare exempel är tidstypiska byggnader från olika länder

Här är ett exempel på en English Cottage, ett sten hus i fantasy stil. LED Belysning i samtliga fönster + utelampa.

En Englich Cottage är vanligtvis ett litet hus, men det finns även exempel av större hus. Det är ofta en gammaldags byggnad. I moderna nybyggda Cottage går man oftast efter den traditionella utförandet med stenbyggnad och vasstak, som blir en vacker och mysig bostad, oftast blir dessa byggnader uppförda i vanligtvis lantlig eller semi-landsbygd.
Ursprungligen härstammar dessa från medeltiden, där jordbruksarbetare höll till och deras vänner och familjer. Uttrycket stuga betecknar en cotters bostad. Således var stugor mindre bondeenheter (större bondeenheter kallas messuages). Under den tidiga perioden refererar man till en stuga vilket oftast betyder en liten fristående bostad, men en komplett bondgård och gård.
Ett exempel på ett typiskt English Cottage är – Ten Penny Cottage – i Welford-on-Avon, Warwickshire England.
 
Bild till höger, Fantasihus Svamphus
Svamphus, med LED belysning, höjd ca 48 cm. Figurer: Gnomer.
Dessa sagofigurer är vanliga i Tyskland, Holland, Belgien, England men även i USA. Gnomen är en jordande och kopplad till jordens element. Andarna bor i jordens inre och blir någon gång synliga, vanligen i dvärggestalt. Som sagogestalter kan dessa dvärgar även bosätta sig i svampar, gamla övergivna kängor eller stubbar.

Planeten Micro, rymdtema, med massor av rymdvarelser med LED effekter. Oändlig är de böcker, dataspel, tidningar och filmer som berör främmande planeter, i science fiction teman väcker fantasin inga gränser. Här skapas planeter med diverse rymdvarelser både i rena romantiska skildringar som rena skräckvälden. Den scen som jag skapat är dock mer anpassad för barn, med snälla och roliga rymdmonster.

Mytiska figurer

En vacker figur på en enhörning. En enhörning är ett mytologiskt väsen, oftast avbildad som en vacker häst med ett spiralvridet horn i pannan. Enhörningar skulle vara stolta men mycket skygga och var fruktade för sin förmåga att slåss mot sina fiender. De kunde även telepatiskt avgöra om någon var ett hot mot honom eller mot dess härskare. Enhörningen har även använts inom heraldiken. Det mest kända exemplet är Storbritanniens statsvapen, som på vänster sida har en sköldhållare i form av en enhörning.

Filmfigurer och Spelfigurer

I anläggningen kommer det även att förekomma figurer från filmvärlden, som olika kända figurer från dataspel. Även figurer från olika myter kommer att finnas på plats.

Figur av Predator: Rovdjuret (engelska: Predator) är en amerikansk science fiction-actionfilm som hade biopremiär i USA den 12 juni 1987, i regi av John McTiernan med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen.
En grupp kommandosoldater kallas in för ett räddningsuppdrag i Centralamerika ledda av major Alan "Dutch" Schaeffer (Arnold Schwarzenegger). Gruppen släpps ner i Guatemalas djungel innanför gränsen i fiendeland för att där spåra överlevande från en helikopter som skjutits ner. Till en början går allt som planerat, och man finner det gerillanäste där gisslan hålls.

Kommandosoldaterna blir emellertid varse att gerillasoldaterna i lägret är oskyldiga, då den ansvariga inte synes vara mänsklig. Plötsligt blir en i gruppen brutalt dödad, därefter ännu en, och sedan allt fler. Gruppen blir jagad av en fiende som inte är från djungeln – det visar sig att "Rovdjuret" inte ens kommer från samma planet.

Figur av Orc, från spelet och filmen WarCraft. Orcherna eller orkerna, på engelska orc, från ett ord som används för att beskriva odjuret Grendel i Beowulf, eller från den romerska guden Orcus, dödsguden. I Tolkiens mytologi berättar en legend att när Quendi vaknade och togs till Valinor blev en del alver kvar i Midgård. Några av dessa vilsna alver infångades av Melkor och förvreds, förstördes och avlades till en ny ras. Orcher förekommer även i många andra fantasyverk såsom rollspelet Drakar och Demoner, figurslagspelet Warhammer och datorspelet Warcraft.

Figur av Boba Fett från Star Wars. Boba Fett är en skoningslös prisjägare och son, egentligen är han en klon, till den beryktade prisjägaren Jango Fett, den sista kända överlevande från den berömda mandaloriska kommandostyrkan. Boba Fett bär alltid sin (av Jango ärvda) mandaloriska rustning vilken är välutrustad med vapen av olika slag. För det mesta använder han ett lasergevär kallat EE-3, men i den digra vapenarsenalen kan man även hitta eldkastare, raketpilar, olika slags bomber, skärbrännare, giftpilar, kodknäckare och en ljudvågspistol.

Djurfigurer

Vacker figur på en Silverrygg Gorilla hanne, samtliga av våra djurfigurer är av plast, vi använder oss inte av uppstoppade djur.
Den fullvuxne gorillahannen blir runt 1,65-1,80 m lång och väger 135-180 kg. Gorillor i fångenskap blir emellertid ofta mycket tyngre än så, eftersom de inte får så mycket motion. Skulderbredden uppges till 95 cm. Honan är ungefär hälften så stor som hannen. Gorillornas livslängd uppgår till cirka 30-50 år. Tänderna är kraftigt utvecklade, och hörntänderna hos hannen bildar starka betar. Den som tuggmuskel viktiga temporalismuskeln sträcker sig långt upp på hjässan och har hos den gamle hannen givit anledning till utbildande av en stor hjässkam på kraniet. Käkpartiet är liksom hos andra apor i jämförelse med förhållandet hos människan starkt framåtskjutande; dock framträder detta drag ej hos ungen, utan först hos äldre individer, varför gorillaungens kranium mera liknar människans.

Figur Jättesköldpadda. Aldabrasköldpaddan (Jättesköldpadda) är en landsköldpadda som blir upp till 120 centimeter lång. Den lever på Aldabra i Seychellerna och har levt där i många år. Det har tidigare inte funnits några rovdjur på ön, varför de mycket långsamma djuren har kunnat leva där i lugn och ro. Men sedan människan infört hundar och katter på ön är sköldpaddorna inte lika säkra.
Det finns två sorters aldabrasköldpaddor: En med en kort hals som används för att den ska kunna äta föda på marken och en som är kapabel till att beta från högre ställen, till exempel buskar. Aldabrasköldpaddan blir mycket gammal, troligen uppemot tvåhundra år.

Figur av en söt tigerunge. Tiger (Panthera tigris) är ett kattdjur som endast lever i Asien. Tigern är det största nu levande kattdjuret. Man delar upp de idag förekommande bestånden i sex underarter. Utöver detta känner man till tre utdöda underarter. De flesta tigrar lever i fuktig tropisk och subtropisk lövskog, men finns även i tempererade löv- och barrskogar. I denna miljö utgör pälsens mönster bra kamouflage. Tigern är en god simmare och badar ofta. Den jagar ensam och äter främst medelstora djur ur familjerna svindjur och hjortdjur, men tigern är opportunistisk och äter det den kommer över, så dieten inkluderar även fisk, fåglar, insekter, amfibier, reptiler, gnagare, piggsvin och primater.

Figur Hare: Arterna av släktet har jämfört med andra hardjur särskilt långa bakre extremiteter (ungefär dubbel längd jämförd med de främre extremiteterna) och även öronen är påfallande långa. Skallen är tunnare än hos andra hardjur. I övre käken finns fyra framtänder, två stora som ligger längre fram och två små som ligger direkt bakom. Kroppslängden ligger vanligen mellan 40 och 70 centimeter och därtill kommer en 3 till 10 centimeter lång svans. Vikten ligger mellan 1,3 och 7 kilogram. Honor är oftast större och tyngre än hannar.

Hasselmöss, figurgrupp. Hasselmus är en liten gnagare som tillhör familjen sovmöss och som ensam placeras i släktet Muscardinus. Den förekommer i lövskogar i stora delar av Europa och norra Mindre Asien. Hasselmusen väger 17–20 gram under sommaren, men ökar sin vikt fram till vinterdvalan till 30–40 gram. Övervintringen sker från oktober till april eller maj.

Figur, sittande Panda. Panda eller jättepanda är den enda arten i släktet Ailuropoda som i sin tur tillhör familjen björnar. Tidigare har pandan kategoriserats som halvbjörn, men molekylärgenetiska studier visar att den är en björn.Pandan har svartvit tät päls och väger som vuxen 70–150 kg. Till skillnad från andra björnar är jättepandan en utpräglad växtätare, som främst äter bambu. Idag förekommer den vilt bara i Kina men tidigare fanns björnen även i andra delar av östra Asien.

Figur: Åsneföl
Åsnan är den domesticerade formen av afrikansk vildåsna. Djuret började domesticeras för omkring 5 000-6 000 år sedan, förmodligen i Egypten och Mesopotamien. De varierar kraftigt i storlek beroende på variant och skötsel. Mankhöjden varierar från cirka 80 till 160 cm och vikten från 80 till 480 kg. Arbetsåsnor i fattiga länder har en förväntad livslängd på 12–15 år, men i mer välmående miljöer kan den leva i 30 till 50 år. Åsnan är ett av de viktigaste husdjuren, och har skildrats i många olika litterära sammanhang. Den representerar både positiva egenskaper som flit och anspråkslöshet, och negativa egenskaper som envishet och dumhet.

Figur: Gråhäger
Gråhägern är en stor och grov häger med lång s-formad hals, långa vingar och ben och lång dolkformad näbb. Dess längd är, med utsträckt hals, mellan 85 och 102 cm, vingspannet 155–175 cm och den väger upp till 1,4 kg.
Den har ett mycket stort utbredningsområde. Den häckar i Europa så långt västerut som Azorerna, och norrut till Harstad i Norge, i Afrika både i norr kring Medelhavet och söder om Sahara, ända ned till Sydafrika, i stora delar av Asien och på öar i Indiska oceanen.
Gråhägern lever huvudsakligen av fisk. Den jagar genom att stå blickstilla i vattnet och sedan snabbt snappa upp fisk som simmar förbi. När den rastar, vid å- eller sjökanter, drar den upp ena benet och balanserar på det andra.

Figur: Teacup Dog
Världens minsta hundraser kallas TeaCup Dogs. För att skapa teacuphundar kopplar uppfödarna de minsta individerna i kullarna till avel, för att göra det minsta möjliga djuret, säger doktor Cathy Meeks, en styrelsecertifierad internmedicinsspecialist och en gruppläkare vid Blue Pearl Veterinary Partners i Tampa, Florida . Men ibland är de hundar som valts för avel små på grund av en fosterskada eller annat medicinskt tillstånd.
Därför måste man vara kritisk och nogrann med var ifrån valpen kommer och att aveln inte spårar ur bara för att ge förtjänster. De flesta hundar som anses vara teakoppshundar väger 5 pund eller mindre. Du hittar teacup versioner av många redan små hundraser, inklusive teacup Poodles, teacup Pugs och teacup Yorkies. Andra populära teacupraser inkluderar maltesiska, pomeranianer och shih tzus.

Mytisk Figur, till höger. Gripen. En grip, latin gryphus är ett fabeldjur som delvis är ett lejon, delvis en fågel. Vanligen avbildas den med ett lejons bakkropp, bakben, svans och öron och en örns (fram)kropp, (fram)ben, vingar och huvud.
Gripen härstammar troligen från Levanten, omkring andra årtusendet f.Kr. och den förekommer ofta i främreorientalisk och mediterran konst och ornamentur från antiken. Liksom sfinxen avbildades den vanligen i en vaksamt hopkrupen position, ofta framför ingången till tempelbyggnader och dylikt.

Sagofigur Snigel: Bland de oändliga antalet av sagofigurer som förekommer inom böcker, filmer mm. är även sniglar en oftast förekommande gestalt, här gestaltat som en snigel som hjälper en att smidigt ta sig fram i skogen.

Figur Björnunge: Björnar är en familj av större rovdjur och som idag omfattar åtta arter som förekommer över stora delar av norra- och södra halvklotet. Björnar lever i Eurasien, Nord- och Sydamerika och de fanns tidigare även i norra Afrika. Arterna är främst allätare med undantag av jättepandan som huvudsakligen lever av bambuskott och isbjörnen som har kött som huvudföda. Men mycket torra områden undviker de vanligtvis. Björnar lever huvudsakligen ensamma och är aktiva under skymningen och natten.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

djurambulans@comhem.se

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 100:- kr eller mer.