Känslan för empati och rättvisa finns även hos djur

Empati mellan far och son

Insikter om människans moraliska rötter

Många forskare är rätt säkra på att djur kan känna både moral och empati och att forskning kan komma att ge nya insikter.

Några exempel:

Hunden inte så skyldig som den ser ut

Alexandra Horowitz, som studerar hundars beteenden vid Columbia University i USA, menar att hundar inte alls skäms när de blir utskällda av husse eller matte. Den skyldiga minen är bara en reaktion på utskällningen, och betyder inte att den känner sig skyldig över vad den ställt till med. (Jag håller inte med om detta, har tydligt sett att hundar och katter kan känna skam)

– Hundar lär sig helt enkelt vad som fungerar på oss människor och reagerar på våra beteenden därefter. Det behöver inte betyda att hundar saknar moral, men den bygger i så fall på helt andra principer än våra, säger Alexandra Horowitz. Denna teori är dock lite tvivelaktig då djur oftast har större insikt än vi förstår och hyser även medkänsla och empati, både för den egna rasen som för andra djur och människor.

Råttor väljer kompis före mat

I ett annat experiment med råttor, stänger neuroforskaren Peggy Mason in en råtta i ett plexiglasrör. När en annan råtta, som får röra sig fritt, gör entré i rummet sätter den genast fart för att rädda sin artfrände.

Inte ens ljuvligt doftande godsaker i röret intill kan rubba hjälteråttans empatiska välvilja – räddning av en främmande råtta i nöd går alltså före ett skrovmål.

Inte nog med att hjälteråttan valde att hjälpa sin kompis i stället för att först glufsa i sig maten. Efter fritagningen delade hjälteråttan generöst med sig av godsakerna till stackarn som suttit instängd i röret.

Empati – inte så mycket med godhet att göra

Experimentet utfördes på flera hundra råttor, alltid med samma resultat. Och sammantaget bevisar detta, enligt forskarna, att djur kan känna empati. Kanske inte precis som oss människor, men i alla fall utifrån samma grundläggande principer.

Enligt ny forskning fanns kärleken sannolikt även före människan. Den kände biologen Bernd Heinrich vid Vermontuniversitetet i Burlington, USA, som levt med och studerat korpar under lång tid, hävdar bestämt att korpar blir förälskade.

 

Gorilla honan KOKO

Koko saknade sin kattunge

Koko fick ett husdjur, en liten kattunge, som hon älskade över allt annat. En kväll blev kattungen överkörd på en närliggande motorväg och hur Koko reagerade är helt otroligt. Hon visade en öppen sorg och saknad.

Mondy saknade sin livskamrat

Elefanter visar sorg

För lite mindre än ett år sedan dog elefanten Toto, 46 år gammal, inne på Blair Drummond Safari Park i skotska Stirling.

Toto kom till parken från ett zoo i schweiziska Basel 1997 men var tvungen att avlivas till följd av sjukdom. Det gjorde man för att hon skulle slippa lida.

"Toto var en magnifik elefant och underbar varelse. Vi känner oss ärade som har fått tillbringa de här åren med henne, att se henne växa i sin nya tillvaro",

Kvar, ensam, blev bästa vännen Mondy – numera Skottlands enda elefant.

Mondy och Toto hade varit vänner i över 20 år och deras band var unikt. De var alltid med varandra. De gjorde allt tillsammans.

Men en dag vändes alltså livet upp och ner för Mondy.

– I början var hon väldigt nedstämd och tappade i vikt, säger Katie Macfarlane som arbetar i parken, till brittiska BBC, och fortsätter:

– Hon var ganska ledsen och man märkte att hon undrade vad som hänt.

Ute i det vilda är det inte ovanligt att djur, likt människor, sörjer när en familjemedlem dör. Till exempel delfiner och schimpanser. har särskilda ritualer när en familjemedlem dör. Det är även vanligt bland elefanter, som är intelligenta djur.

– Men Toto och Mondy var inte släkt, så det var inte ett familjeband mellan dem, säger Katie Macfarlane till BBC.

Nej, Mondy och Toto var bara två helt vanliga elefanter som fattade tycke och sedan aldrig släppte taget om varandra.

Fram tills dagen då livet, som det gör ibland, bestämde sig för att separera dem.

Mondy är numera ensam. Parken försöker att hitta en ny kompis till Mondy, vilket inte är helt enkelt. De har kontakt med zooparker över hela Europa för att försöka hitta rätt kandidat till den "busiga och smarta" 46-åringen Mondy.

Det måste vara en äldre, afrikansk elefant som accepterar att Mondy är dominant.

– Det är hennes hus, hon har bott där i drygt 20 år, så du måste försäkra dig om att de låter henne bestämma, säger Katie Macfarlane till BBC.

En afrikansk elefant kan bli uppemot 60-70 år gammal, i vissa fall äldre än så. En tredjedel av afrikanska honelefanter i Kenya blir över 50 år, och medianåldern är 56 år, enligt en tidigare studie från University of Guelph i Kanada.

Men zooelefanter tenderar att leva ett betydligt kortare liv än elefanter som bor i det vilda. Medianåldern för en afrikansk elefant i europeiska zooparker är 17 år, enligt samma studie. Det är stress, brist på motion och rörelse och därmed fetma, som tar död på de flesta zooelefanter.

Mondy är gammal, 46 år, och för parken handlar det nu om att hon inte ska behöva leva resten av sitt liv ensam. Att hennes sista år i livet får tillbringas i sällskap av en kompis.

– Elefanter är väldigt sociala djur. De behöver verkligen en familj eller åtminstone andra av samma art omkring sig, så just nu fokuserar vi verkligen på att hitta en ny vän åt henne, säger Lynn Wyllie, medarbetare på Blair Drummond Safari Park, till BBC.

– Men det tar tid. Du kan inte bara bunta ihop elefanter och förvänta dig att de ska bli vänner, säger Katie Macfarlane på Blair Drummond Safari Park till BBC.

Sammanställt av Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.

Bilder på Mondy till vänster och Toto till höger

Känner djur empati?

Djur känner empati, inte bara för djur av samma ras