Även bland djur finns sanna hjältar

Den fantastiska katten Scarlett

Katten Scarlett
Scarlett var en herrelös katt i New York som vakade över sina kattungar i ett garage. En natt fattade garaget eld och Scarlett fick svåra brännskador, medan hon räddade sina ungar. När historien blev känd, så anmälde mer än 1000 människor sitt intresse för att adoptera Scarlett, och så småningom fick hon komma till ett riktigt hem.

Alla människor kan inte leva upp till denna honkatt från New York. Katten Scarlett blev världskänd när hon gick genom lågorna för att rädda hennes 5 kattungar från en brand i ett övergivet garage i Brooklyn, New York. Här är ett bevis på kraften i en mors kärlek till sina barn. När hon hade räddat kattungarna ser man hur hon gnuggar sin nos mot var och en av dem då hon på grund av brännskadorna inte kunnat öppna ögonen. På det sättet fick hon reda på om alla levde. Därefter föll hon medvetslös ihop.

Hjältehunden Frasse

Hunden Frasse
I fredags natt vaknade Tony Nordling av att hans hund Frasse stod och skällde utan att sluta. Tony förstod ganska snabbt att något inte stod rätt till. Och mycket riktigt, utanför Tonys husbil höll en man på att drunkna.

Händelsen utspelade sig under fredagsnatten i Enköpings hamn. En plats där Tony Nordling, tillsammans med sin fru och hunden Frasse, valt som rastplats på deras semesterresa genom Sverige. Timmen hade slagit omkring 03 på natten när nio månader gamla Frasse, av till synes oklar anledning, började skälla vilt. Vilket Enköpingsposten också rapporterat om. – Jag sa åt honom att sluta, eftersom jag vaknade av att han skällde. Men han gjorde inte det.

Ett konstigt ljud
Samtidigt som Tony är i full gång med att försöka tysta Frasse hör av ett annat ljud.– Jag kan inte beskriva det. Det lät jättekonstigt. Jag förstod att det var något som var fel. Tony slänger sig upp ur sängen och springer ut ur husbilen som står parkerad vid kajkanten. Han börjar springa mot ljudet, och märker ganska snabbt att det verkar vara något som ligger i vattnet. Väl framme vid kajkanten ser han en man ligga panikslagen och sprattla. – Det första han sa till mig när jag kom fram dit var; 'hjälp jag vill inte dö', säger Tony.

Väcktes av Frasses skall
Samtidigt som Tony ser mannen möter även en kvinna upp som har legat och sovit i sin segelbåt en bit bort. Även hon väckt av Frasses skall. – Hon sa att hon hört skallen och också förstått att något var fel. De både förstår snabbt att något måste göras. Kvinnan springer och hämtar en tamp som hon har i båten och tillsammans slänger de ner den till mannen. – Det var säkert två meter ner till vattenytan från kajkanten. Han var också stor, säkert över 100 kilo, så jag fattade att jag inte hade kunnat hoppa i och dra upp honom.

Kaosartad situation
Tony beskriver situaitionen som kaosartad och mannen som panikslagen. – Han sa hela tiden att han inte ville dö. Tampen som Tony och kvinnan kastat ned hamnar runt mannens bröst. Med spänd lina håller Tony honom uppe över vattenytan. – Flera gånger tuppade han av och hamnade under vattenytan. Samtidigt som han till och från flaxade panikartat.Tony bedömer att det tog mellan 10-15 minuter innan brandkåren kom till platsen. – De kom med både dykare och polis och ambulans. Men då hade jag ju stått där en stund och var helt slut i hela kroppen. Under tiden som Tony legat och hållit i repet har han även aktivt försökt prata med mannen för att hålla honom lugn. – Jag försökte skämta med honom för att han skulle lugna ned sig. Under tiden som hela händelsen utspelat sig är Frasse kvar i husbilen. – Jag vet faktiskt inte vad han reagerade på, men om jag får gissa så tror jag han förstod att något var konstigt när det där ihållande konstiga ljudet ljöd. Det var liksom inte så att mannen skrek på hjälp, utan det var mer kväsningar. Jättesvårt att beskriva.

Tony berättar att Frasse inte tidigare gjort något liknande, men att han nu en stolt husse. – Han är ju bara nio nånader, så än så länge är han ju ung. Han berättar vidare att han tänkt mycket på situationen nu i efterhand. – Jag var inte rädd då, men nu i efterhand har jag tänkt mycket på honom. Han togs ju om hand av räddningstjänsten där, och det känns skönt att man gjort en insats som räddade hans liv.

Att hans hund Frasse också var en stor del i det hela har han också tänkt mycket på. – Om inte Frasse hade vaknat hade inte vi vaknat. Då hade mannen inte klarat sig. Det är jag säker på.

Hjälten Max

Hunden Max
Mitt i natten började det brinna i ett uterum kopplat till en industribyggnad på Brännerigatan. Elden letade sig vidare in i ett personalutrymme, som ibland används som övernattningslägenhet. Där låg två personer och sov, ovetandes om att det börjat brinna. Den enda som upptäckte branden var grannfamiljens hund Max, en femårig golden retriever. I nattens mörker förstod han att lågorna i grannbyggnaden inte var bra. – Han väckte familjen och så ringde de till mig så jag kunde larma räddningstjänsten, säger Lennart Löhr på Löhr Montage AB.

Ännu en hjälte, hunden Kelsey

Hunden Kelsey
Bob var hemma på sin farm i Michigan i USA och hade bara sin hund som sällskap på nyårsafton. När han gick ut för att hämta ved till sin öppna spis halkade han och bröt sin nacke. Det var minusgrader ute, men eftersom att Bob bara skulle gå en bit utanför huset hade han bara på sig långkalsonger, en tröja och tofflor. Ensam och skadad blev Bob liggandes i snön. Men då kom hans fem år gamla golden retriever Kelsey till undsättning. – Jag ropade på hjälp, men mina närmaste grannar bor 400 meter bort och klockan var redan halv elva på kvällen. Men min Kelsey kom.
Kelsey la sig på sin husse för att hålla honom varm och han slickade på Bobs händer och hans ansikte för att hålla kroppen varm. – Hon fortsatte att skälla efter hjälp men lämnade aldrig min sida. Hon höll mig varm och alert. Jag visste att jag behövde ta mig igenom det för att överleva, säger Bob.

– Jag blev förvånad när jag fick veta att jag inte hade några köldskador. Jag tror det berodde på att Kelsey höll mig varm, säger Bob. Tack vare läkarna som tog över efter hunden och grannens ingripanden kunde Bob klara sig. Han behöver intensiv behandling för att få tillbaka kroppsfunktioner, men är på väg att bli bättre.
– Jag är evigt tacksam för mina hjältar. Kelsey höll mig varm och alert och slutade aldrig ropa på hjälp, och doktor Chaim Colen räddade mitt liv och min rörelseförmåga, säger han.

Hundhjälten Hero

Hunden Hero räddade okänd kvinnas liv
 
Hunden Hero är en pitbull som länge gått runt herrelös på gator och torg i Amerikanska delstaten Georgia. Men sedan hände något, han räddade en kvinnas liv. Hunden fick fem knivhugg men överlevde mot alla odds.

En dag hörde och såg Hero en kvinna som blev hotad av en stor man med kniv, och då gick Hero till attack för att rädda kvinnan. Mannen högg Hero fem gången och kvinnan klarade sig oskadd, han räddade hennes liv. Han förlorade väldigt mycket blod och hoppet såg ut att vara ute. När polisen kom till brottsplatsen hade Hero ramlat ihop på gatan och kämpade för sitt liv. Han togs till veterinär och fick där genomgå flera operationer och han återhämtade sig mirakulöst från attacken. Efter att han räddat kvinnans liv från mannen med kniv och själv råkade illa ur, har han fått namnet Hero. Händelsen har omskrivits i medier världen över och sökandet efter en ny ägare till honom pågår för fullt.
Såhär skriver tidningen Aftonbladet i en artikel om Heros situation idag:

”Nu tas Hero om hand på ett hem för herrelösa hundar som söker en ny ägare till honom. Samtidigt pågår en insamlingskampanj för att täcka alla veterinärkostnader. Just nu verkar han må bra. Han älskar sina godisar och att bli kliad på magen.”

Diabeteshunden Jedi

Hunden Jedi
Hunden räddade livet på en sjuårig diabetiker – en sann vardagshjälte, Hunden Jedi väckte diabetessjuka Lukes mamma mitt i natten. Luke hade drabbats av ett blodsockerfall. Amerikanska Luke Nutall, 7, fick diabetes typ 1 som tvååring och är beroende av att hans familj håller koll på hans blodsocker, även under nätterna. En natt drabbades han av ett blodsockerfall medan familjen låg och sov, men som tur var vaknade hunden Jedi. När Jedi märkte att vännen var i fara hoppade han upp och ner från sängen och väckte Lukes mamma – genom att lägga sig på henne

Hon förstod att det var allvar och när hon läste av sonens blocksocker såg hon att det var för lågt. Tack vare Jedi kunde Lukes mamma ge sonen en glukostablett och han kunde lugnt somna om igen. Den svarta labradoren är en så kallad diabeteshund som sedan elva månaders ålder har tränats för att kunna lukta sig till om Lukes blodsocker är i obalans.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.