Tänk på att ge husdjur en chans!

Många husdjur avlivas helt i onödan!

Husdjur har blivit offer!

Varje vecka får veterinärer och djursjukhus flera samtal från djurägare som vill avliva helt friska sällskapsdjur.
- Det handlar framför allt om katter och marsvin, men även hundar är vanligt.
Familjens kelgris offras när en ekonomisk kris uppstår, när någon blir allergisk - eller när det är dags för semester. Eftersom Sverige inte har någon lag som skyddar husdjur bättre, tar många djurägare den enkla lösningen och avlivar helt friska djur.

När det gäller hundar/katter finns det många missuppfattningar som kan vara förödande för husdjuren. Om husdjuren har levt i par och en av dem avlider så händer det att vissa människor avlivar den som blir kvar, därför den skall slippa sörja sin livskamrat. Djuren anpassar sig och detta beslut är både oetiskt och fel. Om ett husdjur inte längre är välkommen så kontakta djurens vänner för att djuret skall kunna omplaceras 

Enkel lösning
- Det är alldeles tydligt att somliga djurägare inte orkar eller vill försöka placera om sitt djur. Det blir en enkel lösning att avliva. Tänk på att det är ett levande väsen och inte en sak som man kan hantera hur som helst.

Det är helt tillåtet enligt djurskyddslagen. Men vad är det för djurskyddslag som är till för att skydda djuren som kan användas på ett så grymt och felaktigt sätt.

Tänk på att husdjur har rättigheter

- Många veterinärer mår fruktansvärt dåligt av att tvingas avliva de här djuren. Deras uppgift som veterinärer är att rädda liv. Men varje gång en veterinär säger nej begår han/hon tjänstefel.

Det borde vara förbjudet att avliva friska sällskapsdjur. Vad för funktion har annars en djurskyddslag om den inte kan skydda djuren

"Vår rätt"
Det finns ingen statistik över hur vanligt det är att friska husdjur avlivas. Men på Djurskyddsmyndigheten i Skara ser man det inte som ett stort problem.
- Vi har tagit oss rätten att styra över djurens liv och död. ?? Om en djurägare kommit fram till att ett djur måste avlivas så är det en veterinärs jobb att göra det - även om djuret är friskt, säger Torsten Jakobsson, chef på sällskapsdjursenheten. Han tycker att avlivning är ett bra alternativ. Så här kan det bli om fel personer sitter i viktiga befattningar och varken förstår eller bryr sig om djurens välbefinnande.

De som skaffar husdjur måste ta mer ansvar och se till att djuren blir omplacerade, Man kan även annonsera för att hitta ett nytt hem för djuret. Ett annat sätt är att höra med släkt och vänner eller gå ut i sociala media som exempelvis facebook, twitter mm.

Det finns mängder med människor som behöver ett husdjur, som exempelvis pensionärer, ensamstående, familjer mm. Vissa hundar och katter kan uppleva att barnfamiljer är stressiga och ibland är det bra att omplacera dessa till en lugnare hem.

Din bästa vän hunden, ge den en chans till ett fortsatt liv!

Några viktiga tips!
Upplever du att din hund är aggressiv vid matskålen och beter sig hotfull med att visa tänder och morrar? Detta beteende är enkelt att åtgärda. Börja med att ta upp den tomma matskålen när det är dags att ge hunden mat, ställ skålen på matbordet eller diskbänken, fyll på med hundfoder. Ställ inte ner skålen, utan håll skålen nära dig, be hunden att sitta ner en bit ifrån dig, med ett avstånd på ungefär 2 meter. Sätt ner skålen sakta, skulle hunden närma sig utan att du sagt till att den skall göra detta, ta då genast upp skålen igen och markera med ett skarpt nej. Lär hunden att det är du som bestämmer när den skall äta, upprepa så att hunden lyder dig.
Först när du säger "varsågod" skall hunden komma fram till matskålen. Du måste även lära hunden att du när som helst kan avbryta hunden när den äter, ett kommando är exempelvis stopp, hunden skall då åter sätta sig en bit bort och avvakta ditt kommando. Många hundar avlivas helt i onödan på grund av att matte/husse tycker att hunden blivit ett hot, men allt beror på hundägaren.

Husse/Matte är flockledare
Du är flockledaren och det är du som bestämmer, det viktigaste är att du inte skäller eller slår din hund, detta gör att du annars får en rädd och nervös hund. Hos vissa hundtränare har det blivit en viktig del om man kan omplacera hunden att den inte morrar eller är aggressiv vid matskålen, så mängder med hundar har avlivads helt i onödan, det går att lära hunden att lyssna och ta bort den aggressiva delen med morrande vid matskålen!

Ge aldrig upp!
Hunden lär sig om du är tveksam eller osäker, var bestämd och ge inte upp om du vill lära hunden något. Hunden vill göra rätt men den måste samtidigt förstå vad det är du vill att den skall göra. Lär hunden hålla ögonkontakt med dig, att den är vaksam på dina kommandon och att du uppträder självsäkert och tydligt.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.