Hur mycket förstår djuren?

Hundar försöker trösta

Hur mycket förstår djur? Har de medskänsla för andra?

Jag har tidigare skrivit att människan alltid underskattar djurs förmåga att förstå.
Hur medvetna är djuren om sin omgivning? De flesta djuren har ett medvetande och har känslor. De känner rädslor, glädje, sorg, de kan vara nyfikna och undersöka föremål. Många av djuren delar även med sig av sina kunskaper till andra i gruppen. Även att vissa djurgrupper utnyttjar andra djur till ett tryggare liv, exempelvis använder många antiloper på savannen olika apor som hjälp då de tidigare varnar när ett rovdjur närmar sig, de sitter i träden och har bättre uppsikt.

I haven finns vissa små fiskar som plockar bort parasiter och andra föroreningar i huden på långt större fiskar som exempelvis hammarhajen, de äter inte upp dessa sanitära fiskar utan de kan ofredat ägna sig åt att putsa andra fiskar. På Galapagos finns det en vanligt förekommande ödla som heter havsleguaner, dessa lever i symbios med krabbor som putsar och rengör deras hud.

En stor och äldre elefanthanne lärde sig att "gömma" sina betar genom att gå bakom snår och buskar då den såg människor, den kunde även gå så långt att den stack ner betarna i marken för att dölja dessa, elefanthannen lärde sig av sina erfarenheter att det är farligt att ha betar och att det var människan som orsakade död för många elefanter, till slut blev dock även denna vackra elefanthanne dödad av giriga och hänsynslösa jägare.

Trots att flodhästen är Afrikas farligaste djur finns det många ögonvittnen som talar för att detta djur känner sympati med andra djurarter, otaliga är de filmade ögonblicken då flodhästar räddat gnuer/zebror från anfallande krokodiler, även ungdjur av dessa har räddats från drunkning av flodhästar.

Flodhäst räddar zebra

Video visar hur flera flodhästar räddar en zebra

Här räddar flera flodhäster en zebra från en krokodil, när zebran är omtumlad direkt efter attacken försöken den åter gå ut i vattnet, vilket flodhästarna hindrar den ifrån, så att den inte blir attackerad igen.

Många djurarter känner sorg, inte bara elefanter och apor utan även många kattdjur, hundar, mårddjur mm. Även känsla av ensamhet utrycker sig hos många arter, vilket många upplever när man skall lämna sin hund. Detta beteende finns även hos väldigt många vilda djur. Att skydda och ta hand om sina ungar är mycket vanligt, även lek mellan djurgrupper är vanligt.

I Alaska har forskare sett hur deras slädhundar hoppar omkring intill isbjörnar och leker med dessa utan att bli skadade. Att stryka sig mot varandra är ett beteende av ömhet och tillgivenhet. Även hundar kan bli kompisar med andra djurarter som katter, hästar, mårdar. Det finns även berättelser där hundar blivit kompis med guldfiskar i dammar, där både fisken och hunden lärt sig att umgås.

Kärlek är även det vanligt hos djur, att man hittar en livskamrat och delar ömhet och tillgivenhet livet ut. Även dominanta ledarhannar av exempelvis olika apgrupper kan adoptera en helt främmande apunge och skydda denna som sin egen unge.

Att skydda ungar är oftast hela gruppens angelägenhet, detta gäller en stor del av djurgrupper som vaktar och skyddar de unga.

Att hundtikar tar hand och diar andra ungar som kattungar, mårdungar mm. Detta gäller även för katter. Även i det vilda förekommer det att honor tar hand om andra djurgrupper, exempelvis fanns det en ensam lejonhona som tog hand om en antilopunge, tyvärr behövde den lilla ungen dia vilket lejonhonan inte kunde hjälpa till med.

Hunden Rex och gåsen är bästa vänner

Vi har fortfarande mycket att lära oss..

BRIDGWATER. Tanken var att räddningshunden Rex skulle avlivas. Schäferhunden var helt enkelt alldeles för elak och våldsam, och verkade därmed vara på väg mot ett våldsamt slut.

Faktum är att han var så elak och våldsam att det krävdes två personer för att mata honom, en som uppehöll honom och en annan som fyllde på matskålen. Fram tills den stunden då han träffade sitt livs kärlek vill säga. En dag kom nämligen gåsen Geraldine till djurhemmet där Rex bodde i väntan på sin död. 

"Älskar verkligen varandra" Till en början ville personalen inte låta de två träffas, av rädsla för att Rex skulle gå till attack. Men när de väl fick komma nära varandra var det kärlek vid allra första ögonkastet.

Nu leker de fritt tillsammans och varje kväll lägger de sig ner för att sova tillsammans – i Rex säng.

Delfiner i vissa området har lärt sig att fösa in fiskstim mot land där människor lätt kan fånga in dem, som tack får delfinerna en del av bytet.

Under andra världskriget finns det vittnen om att delfiner har hjälpt och räddat matroser från sjunkna krigsskepp. Dels attackerade de hajar som var i färd med att döda matroser men även att de hjälpt vissa människor att nå land helskinnade genom att de drog dessa mot strandkanten.

Hundar, apor mm. tröstar varandra om de upplever sorg, även en människa som gråter försöker dess hund att trösta genom att gny, krafsa och puffa på matte/husse.

Hundar lär sig ord och dess betydelse, ordförorden kan variera från hund till hund men det är inte ovanligt att hundar lär sig upp till 50 - 70 tals ord.

Vi är fortfarande i vår linda i att förstå hur omfattande djurens medvetenhet är och hur mycket det är kvar för oss att lära, först under senare tid har vi förstått att djuren kan mycket mer än vi tror. En dag kanske vi lär oss att aldrig underskatta djurens förmåga.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.

Fler exempel hur djur hjälper och skyddar varandra

Att djur har empati och medskänsla för andra djurarter visar denna video