Rovdjurens förfader

Alla våra nutids levande katter, både tama och vilda, härstammar från creodonterna som levde för ca 60 miljoner år sedan.
Mankhöjden var ca 30 cm och de hade en mycket lång päls. Kroppen var lång, benen relativt korta och fötterna hade klor.
Hjärnan på dessa förfäder var mycket små, och antagligen anledningen till att de dog ut.

Miaciderna (Miacis)

Bland de tidigaste släktingar till vår katt inkluderar Miaciden som uppstod för första gången för ca 50 miljoner år sedan. - strax efter utrotning av dinosaurier. Miaciderna som utvecklats från creodonterna tog nu över. Dessa var dubbelt så stora och hade ett längre och smalare huvud. Dessa små, vessla liknande varelser levde och jagade i skogarna. De hade antagligen redan infällbara klor som dagens katter och var också utmärkta klättrare. De hade redan hugg och skärtänder som de dödade sina byten med.

Av Miaciden härstammar alla dagens rovdjur ifrån, deras undergrupper är följande: hundar -kattdjur -björnar, -mårdar mm.
Kattdjuren blomstrade under ytterligare utveckling nästan över hela jorden, eftersom de var överlevare kunde de snabbt anpassa sig till lokala förhållanden.

Det förekom även ett kattdjur med namnet Dinictis. Djuret vars historia går tillbaka till oligocen för cirka 30 miljoner år sedan, var något mindre än en Panther och utrustade med kraftfulla huggtänder.

Miaciden var ett framgångsrikt rovdjur

Dinictis en 30 miljoner år gammal förfader till kattdjuren.

En annan möjlig kandidat för de första katterna kan Prioailurus varit, detta kattdjur levde för ca 35 miljoner år sedan i Europa. Även detta kattdjur har mycket gemensamt med dagens leoparder och eventuellt med dagens katter.

Sabeltandad tiger hade samma förfader som huskatten

Pseudaelurus levde för 20 miljoner år sedan och utvecklades från miaciderna (Miacis). Dessa var ännu större än creodonterna och mycket kattlika. De levde på slätter bland annat i Europa. Härifrån utvecklades förfäderna till vår nutida kattfamilj Felidae. Även de sabeltandade katterna, Smilodon, härstammar härifrån. De sabeltandade kattern dog ut beroende på att tillgången på bytesdjur minskade. De hade blivit alltför specialiserade till en viss typ av byte. Felis lunensis levde för 12 miljoner år sedan, också de härstammande från miaciderna. Deras pälsar var tjocka och tabbymönstrade. Våra nutida katter uppkom för 8 till 12 miljoner år sedan.

På grund av att förfäderna till katterna levde i skogen, har man tyvärr hittat få fossilfynd. Fossiler bevaras inte så bra i den miljön.

Närmast släkting till katten är Felis lunensis

Felis lunensis (Martelli katt) är en utdöd felid av underfamiljen  felinae. Som levde för omkring 12 miljoner år sedan. Släktet Felis som dök upp och så småningom gav upphov till många av de moderna småkatterna som vi har idag. Felis lunensis och dess underarter var en av de första moderna Felis arter som förekommer, de levde för  cirka 2,5 miljoner år sedan i pliocen.
Fossila exemplar av F. lunensis har upptäckt i Italien och Ungern. Fossil tyder på att den moderna europeiska vilda Felis silvestris kan ha utvecklats från F. lunensis under medel pleistocen.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

djurambulans@comhem.se

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.

Snabb Vy av evolutionen