Allt fler djur utrotas!

Världens elefanter, noshörningar och tigrar hotas av utrotning. Den illegala handeln och tjuvjakten bara fortsätter att öka. Förra året dödades 35000 elefanter för sina betar, vilket motsvarar en elefant varje kvart. Djur utsätts för otroligt lidande, både i jakt och inspärrade i trånga burar. Djurungar blir tidigt föräldrarlösa och dör uthungrade.

På bilden syns en ung noshörningsunge liggande tätt intill sin döda mamma, som blev en av många offer för den bestialiska jakten på horn som bara styrs av begär efter pengar, ingen som helst medkänsla för de utsatta djuren!

Hjälp oss att skydda utsatta djur!

Grymheten har inga gränser!

En kall och rå marknad!

Varje dag kämpar noshörningarna för sin överlevnad. I Sydafrika skjuts en noshörning var sjätte timme, en fruktansvärd slakt som drivs av efterfrågan på horn. Men det är inte för sent att rädda noshörningen.

Tjuvjägarna tar noshörningens horn och sen smugglas det till Asien, där marknadspriset på noshörningshorn nu överstiger priset på guld. Hornet är en statussymbol och det finns en långlivad myt om att det kan bota sjukdomar. Försök att upplysa kineser i den grymma handeln verkar verkningslösa, här gäller bara vinster, ingen medkänsla...

Den största drivande marknaden för utrotningshotade djur är den Asiatiska marknaden som världen över ser till att miljontals djur är hotade och dödas eller lemlästas. Även många olika björnarter som världen över dödas för gallblåsan är den asiatiska marknaden skyldig till.

Mängder av horn och betar samlas ihop, rester från döda ståtliga elefanter och noshörningar!

Tjuvjakten bara ökar i omfattning

Tjuvjakten ökar mer och mer, avancerade utrustning som helikoptrar gör att djuren är helt chanslösa. Girigheten hos människor hotar hela djurbestånd och jakten är grym och hänsynslös men tyvärr väldigt lönsam.  Handeln hos varje mellanhand ger en enorm prisutveckling. Tjuvjägaren kan tjäna upp till flera årslöner när bytet går vidare till smugglaren. Detta är dock bara en bråkdel av det som slutkonsumenten betalar i Asien.

Slakten är otroligt kallsinnig och ofta lämnas ungar kvar och ser på medan deras mammor slaktas, vissa djur lämnas levande kvar där de plågsamt förblöder. Den illegala handeln med hotade arter omsätter idag ofantliga summor och det är de kriminella nätverken som gör de största vinsterna till väldigt låg risk.

Tjuvjakt och smuggling ökar efterfrågan och människans kallsinnighet och girighet har inga gränser. Nu med en dramatisk ökning av efterfrågan behöver vi göra ännu mer och ditt stöd är viktigare än någonsin. En del av vår verksamhet går till att skydda djur i utsatta områden.

Bara du kan få ett stopp av den grymma hanteringen av oskyldiga djur

Hjälp oss att stoppa denna grymma utveckling!

Dessa vackra djur blir offer för en grym handel med betar och horn, slakten verkar aldrig ta slut. Vi blir ibland upprörda när ett lejon fäller en antilop, men människan är långt mer iskall i sin hantering av djur och även hur de hanterar och lemlästrar sina egna. Under jorden historia har det aldrig funnits en farligare varelse än just människan, inte nog att mängder djur dör, så åsamkar människan stor skada bland sina egna.

Exempelvis landområden, vår luft, vårt vatten, djur och växter. Giriga människor känner bara empati för sig själva och deras närmaste, inte för allt levande och inte för miljön. De driver på med ökad kraft, allt för att berika sig, utan att visa hänsyn. Men vi som låter det ske är lika skyldiga, vår avsaknad till handlingskraft och ökad likgiltighet ser till att denna orättvisa och grymma jakt kan fortgå och öka.

Hjälp oss att skydda djuren.
Vill du hjälpa oss ekonomiskt för att vi skall kunna rädda mer djurliv?
Nu kan du enkelt skicka pengar via Swish på nummer:
(0) 703 829292

Här nedan kommer ett antal djur/produkter från jorbruksverket som är med på listan på utrotningshotade djur och växter.

Vissa souvenirer av CITES-listade arter kan tas med hem till EU men då krävs ett CITES exporttillstånd från landet där du köper souveniren. Ibland krävs även ett CITES importtillstånd från Sverige. Importtillståndet söker du hos Jordbruksverket, under förutsättning att du har exporttillstånd från inköpslandet. Tillstånden kostar pengar och besluten tar lång tid att få, så tänk efter innan du köper souveniren. Känner du dig osäker på om en souvenir är laglig eller inte, så låt bli att köpa den.

Undantag från CITES-reglerna
Det finns undantag som ger dig möjlighet att ta med enstaka souvenirer av vissa arter till EU utan att du behöver söka export- eller importtillstånd. För att föremålet ska räknas som souvenir måste det uppfylla vissa krav. Du kan läsa mer om detta via länken Undantag från CITES-reglerna som du hittar under Mer information.

Apor (primater)
Alla apor är CITES-listade. Det innebär att både levande apor och produkter från de, framför allt skallar, skinn och bushmeats (kött från vilda djur), kräver CITES-tillstånd. Den illegala handeln med apor är idag mycket omfattande och det pågår flera internationella projekt för att få stopp på det. För varje fångad apa har i regel flera dödats på vägen fram till handelsplatsen. Apor har en särskild dragningskraft och på vissa turistmål kan man se apor uppträda mot betalning, t ex om du tar ett fotografi. Detta är dock inget du bör stödja då denna hållning av apor är ett stort djurskydds- och artskyddsproblem. Följande arter kan du stöta på i Asien: t.ex.: spökdjur, makaker, babianer, näsapor, trubbnäsapor, kostymapor, bladapor, hulmaner, gibboner och orangutang.

Elfenben och andra produkter från elefanter
På många håll i Asien och Afrika finns elfenben, i form av betar eller andra produkter som till exempel smycken och inredningsföremål, men även andra produkter från elefant att köpa. Handeln med elfenben är dock starkt begränsad och CITES-tillstånd krävs alltid. Smycken tillverkade av elefanthår kan se ut som skinn eller plast, och bland annat skor och väskor kan vara tillverkade av elefantskinn. Var därför uppmärksam på vilket material din souvenir är tillverkad av.

Både den asiatiska och den afrikanska elefanten är akut hotad. Via internationell och organiserad brottslighet skjuts elefanter av tjuvjägarna i ökande omfattning idag. Därför är det extra viktigt att undvika souvenirer av elfenben eller andra produkter som kommer från elefanter där du inte är helt säker på att de har ett legalt ursprung. Elfenben från förhistoriska mammutar regleras inte av CITES eftersom släktet har dött ut för länge sedan och hotas inte av handeln. Du som köper elfenben från mammut måste dock kunna presentera ett intyg som visar att det handlar om betar från mammut och inte är elfenben från afrikansk eller indisk elefant.

Fjärilar
Även insekter kan vara hotade genom handel och behöva CITES-skydd. Det finns både CITES A- och CITES B-listade fjärilsarter. En - eller kanske flera - av de vackra fjärilarna på tavlorna som ofta säljs i Asien kan vara CITES-listad. Det kan vara en art ur familjen riddarfjärilar, till exempel fågelfjärilar (fågelvingar).


Hajar
Vithaj, valhaj, sillhaj och tre olika arter av hammarhaj är några exempel på hajarter som skyddas av CITES. I vissa länder säljer man souvenirer i form av smycken som innehåller hajtänder, hela käkar från hajar samt fenor för att tillaga hajfenssoppa. Du behöver CITES-tillstånd för alla sorters föremål och produkter - även livsmedel - där CITES-listade hajarter ingår, och tillstånd behövs även om det bara är en enstaka hajtand.


Havssköldpaddor
Alla havssköldpaddor är CITES-listade i den högsta skyddsklassen och tillhör de arter som idag kämpar för sin överlevnad. Hela sköldpaddsskal säljs som souvenirer till turister och föremål som klockor, musikinstrument, kammar, borstar, glasögonbågar och inredningsföremål kan innehålla delar av havssköldpadda. Även många av de andra sköldpaddorna är eftertraktade, bland annat som livsmedel och som prydnadsföremål. Många är CITES-listade och du måste ha CITES-tillstånd för souvenirer och livsmedel av dessa arter.


Kattdjur
Alla kattdjur förutom huskatten är skyddade av CITES, som exempelvis tiger, asiatiskt lejon, leopard, snöleopard, caracal (ökenlo), gepard, borneos guldkatt, europeisk lo, sandkatt, pallaskatt, fiskarkatt m.fl. Produkter från dessa djur förekommer i olika former som till exempel hela skinn, kläder med skinndetaljer, kranier, tänder och accessoarer som väskor och skor. Du behöver CITES-tillstånd för alla sorters föremål och produkter. Tigern befinner sig på gränsen till utrotning. Tre underarter av tiger är redan utrotade och försvunna för alltid. I vissa länder anses specifika delar från tigern kunna bota sjukdomar och efterfrågan på tigerprodukter är hög. Tjuvjakt är vanligt och den illegala handeln med tigerprodukter är omfattande. Köp aldrig tigerföremål eller produkter som innehåller tiger om du vill att arten ska ha en chans att överleva! Jordbruksverket utfärdar inte några CITES-tillstånd för tigerprodukter.


Koraller och snäckor
Många koraller är CITES-listade och därför måste du vara mycket försiktig om du samlar korallbitar. Små bitar av döda koraller (diameter mellan 2 och 30 mm) är undantagna kravet på CITES-tillstånd. Vi rekommenderar dock att helt låta bli eftersom det är svårt att samla just de bitar som platsar i undantaget. Om du hittar koraller eller snäckskal på stranden och vill ta med dig hem - tänk på att det kan vara förbjudet att ta med dem ut ur landet du turistar i! En del arter av snäckor, exempelvis jättevingsnäcka (Strombus gigas) och skal av musslan Tridacnidae spp. är CITES-listade, men du kan ta in ett begränsat antal enligt undantag.


Krokodiler
Levande små krokodilungar erbjuds ibland på marknader och kan vara frestande att köpa för den reptilintresserade som vill ta med ett exotiskt husdjur hem. Djuren är ofta fångade i det vilda och får därför inte importeras eller hållas hos privatpersoner i Sverige. Souvenirer av krokodilskinn som bl.a. väskor, stövlar, bälten och klockarmband finns att köpa, och säljarna ”lovar” att det inte krävs några tillstånd för att ta med souveniren hem – vilket är helt fel. Alla arter av krokodil, gavial, alligator och kajman är CITES-listade och - förutom ett enda undantag - krävs alltid CITES exporttillstånd. Om arten är mycket hotad och därmed finns på CITES A-listan måste du också ha ett CITES importtillstånd från Sverige/EU.

Musikinstrument
Musikinstrument kan innehålla delar från flera hotade arter och då krävs CITES-tillstånd. Gitarrer innehåller ibland rosewood (Dalbergia nigra), mahogny (Swietenia humilis, Swietenia macrophylla, Swietenia mahagoni) eller intarsia av elfenben eller snäckskal. Trummor och flöjter kan vara dekorerade med fjädrar och skinn från CITES-listade djur. Även så kallade regnrör från kaktusstammar (Cactaceae spp.) är populära, och det finns ett undantag som innebär att du kan ta med upp till tre stycken regnrör hem utan CITES-tillstånd.

Myrkottar
Den lilla myrkotten toppar listan över de däggdjur som är mest förekommande i den illegala handeln med hotade arter. I Asien används djuren bland annat för humankonsumtion och vid tillverkning av mediciner. Nästan alla delar av djuret är efterfrågade och levande och döda djur säljs öppet på marknader. Foster (ofödda djur) betraktas som en delikatess och serveras hela i soppor.  Myrkottens fjäll anses kunna lindra och bota vissa sjukdomar. Fjällen torkas och används hela eller i pulveriserad form vid tillverkning av alternativmedicin och skinnet används vid tillverkning av modeaccessoarer som skor, stövlar och jackor. Tänk efter noga om du funderar på att ta med produkter av myrkotte hem från semestern. CITES-tillstånd krävs alltid för souvenirer, hälsokostpreparat och andra produkter som innehåller myrkotte.

Noshörningshorn
Köp inte produkter gjorda av noshörningshorn! Noshörningarna är akut utrotningshotade på grund av folktro. I Asien finns en stor efterfrågan på horn eftersom många tror att noshörningshorn skulle kunna bota sjukdomar, till exempel cancer. Tjuvjakten och den illegala handeln har ökat katastrofalt och är nu större än någonsin. Det förekommer dessutom en hel del organiserad brottslighet runt dessa produkter så därför ska man helt undvika dem. Jordbruksverket utfärdar inte några CITES-tillstånd för noshörningshorn.

Ormar
För souvenirer som innehåller CITES-listade ormar finns inte några undantag som gör det enkelt att köpa och ta med till EU. Alla arter av boa- och pytonormar är CITES-listade, liksom fler än tio olika arter av kobra, några arter av snok, samt några ytterligare huggormsarter. Kläder, skor, stövlar, väskor och plånböcker i ormskinn kan innehålla en hotad art, och likaså flaskor med alkohol som - utöver alkoholen - även innehåller en död orm. Vid tillverkning av en flaska så kallat ormvin kan en hotad art ha använts vid framställningen av vinet. För souvenirer som innehåller dessa arter krävs alltid ett CITES exporttillstånd från landet där du köper dem. Om arten är CITES A-listad måste du dessutom ha CITES importtillstånd från Sverige/EU.

Papegojor
Alla papegojor är CITES-listade, med undantag av undulat, halsbandsparakit, nymfparakit och rosenhuvad dvärgpapegoja. Du känner lätt igen en papegoja på grund av att den har en kraftig näbb och fötter som har två tår fram och två bak. Papegojor är på grund av sitt vackra utseende och sin förmåga att härma människors tal populära sällskapsdjur. Även om du har CITES-tillstånd är det inte tillåtet för privatpersoner att hålla vildfångade djur i Sverige. Dessutom är produkter från papegojor populära och används vid tillverkning av souvenirer. Till exempel kan smycken, kläder och drömfångare vara dekorerade med fjädrar från papegojor eller andra CITES-listade fåglar, och för att ta hem dessa souvenirer till EU krävs alltid CITES-tillstånd.

Rovfåglar och ugglor
I vissa länder kan man köpa smycken och andra föremål som är dekorerade med fågelfjädrar och/eller ben och klor, ofta från rovfåglar. Vill du köpa en sådan souvenir bör du vara medveten om att många arter av rovfåglar och ugglor - och även kolibrier - skyddas av CITES. Detta gäller såväl hela, uppstoppade fåglar som enstaka delar av fågeln som fjädrar, klor etc. Även fågelägg från dessa arter omfattas av CITES. Att ta med fågelprodukter till EU kan innebära en smittorisk vilket betyder att du förutom CITES-tillstånd även kan behöva införseltillstånd av smittskyddsskäl.

Skorpioner och spindlar
Även bland spindeldjuren finns CITES-listade arter. En populär souvenir är flaskor som innehåller såväl alkohol som en död skorpion. Kejsarskorpionen är en av tre listade skorpionarter. Även inom familjen fågelspindlar finns många arter som är CITES B-listade och därför kräver tillstånd.

Produkter från björn
Många björnarter är akut hotade och därför A-listade i CITES. Jättepanda, malajbjörn, läppbjörn, kragbjörn och brunbjörn är exempel på björnar som omfattas av CITES och där det är förbjudet att utan tillstånd ta med produkter hem till EU.


Traditionell asiatisk medicin – TAM

Traditionella medicinska produkter kan vara tabletter, kapslar eller pulver som kan innehålla en blandning av många olika och ibland delar från utrotningshotade djur- och växtarter. Medicinen kan till exempel innehålla malda noshörningshorn och tigerben, geckoödlor, sjöhästar, björngalla eller delar av hotade växter.

Varaner
 Varaner är en spännande grupp av kräldjur som variera från 20 centimeter till 3 meter i vuxen storlek och gruppen omfattar ca 78 olika arter. Levande små varanungar erbjuds ibland på marknader och kan vara frestande att köpa för den reptilintresserade som vill ta med ett exotiskt husdjur hem. Djuren är ofta fångade i det vilda och får därför inte importeras eller hållas hos privatpersoner i Sverige. Varanskinn används vid tillverkning av till exempel plånböcker, väskor och urarmband. Alla arter av varaner skyddas av CITES och det finns inga undantag Varaner för turistsouvenirer. Några arter är CITES A-listade, dvs. de finns i den högsta skyddsklassen, och övriga finns på CITES B-listan. Om du köper souvenirer av varanskinn krävs alltid CITES-tillstånd.

Levande växter
Det kan vara spännande att ta med sig en levande växt som souvenir. Det krävs dock sundhetscertifikat och många växter är CITES-listade. Fundera därför flera gånger om du verkligen vill ta hem en levande växt och kolla noggrant vad som i så fall krävs. Det finns ett stort urval av odlade kaktusar och orkidéer i europeiska blomsteraffärer, så det är ett bättre alternativ att köpa växterna på hemmaplan än att importera dem till EU. Odlade snittblommor får du dock ta in utan CITES-tillstånd men andra tillstånd kan behövas.  Utöver CITES-reglerna finns även särskilda regler som ska skydda våra inhemska växter från skadegörare och som därför reglerar import av vissa växter och växtprodukter.

Här är ett urval av CITES-listade prydnadsväxter som finns ofta att köpa: Alla orkidéer är CITES-listade med några undantag och du måste därför informera dig om vad som gäller vid import av växter. Alla kaktusar omfattas av CITES-reglerna och du behöver veta vilken art det är som du vill importera för att söka rätt tillstånd. Många andra suckulenter som t.ex. ökenstjärnesläktet, Aloe spp. (undantagen Aloe vera), törelväxter (Euphorbia spp), många köttätande växter, en del palmerär alla CITES-listade och kräver CITES-tillstånd vid import.

Snidade träföremål
Det finns många vackra snidade träföremål som erbjuds på lokala marknader. En del träslag är CITES-listade och kräver alltså CITES-tillstånd. Bakom namnet rosenträ döljer sig till exempel släktet Dalbergia som omfattar fler än 200 olika arter. En art (Dalbergia nigra) finns på bilaga A och ett antal på bilaga B. Begreppet rosenträ inkluderar även Aniba rosaeodora som är en lagerväxt och finns på bilaga B. Andra exempel är Kuba mahogny(Swietenia mahagoni) eller Ramin(Gonystylus spp.) Problemet är att efterfrågan på dem gör dem akut hotade och vår efterfrågan bidrar också till skövlingen av regnskogen. Utöver CITES-reglerna finns dessutom särskilda regler som ska skydda våra inhemska träd från skadegörare och som därför reglerar import av trä och träprodukter. Du kan läsa mera om dessa regler till höger under rubriken Trä och träprodukter.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

djurambulans@comhem.se

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.

Ta hand om djuren, istället för att döda dem

Första kontakten med vilda gorillor