Ge inte kattungar vanlig mjölk!

Var extra försiktig med att ge katten vanlig mjölk!

Viktiga tips om omvårdnad av kattungar

Ge inte din katt mjölk! Många katter saknar ett enzym för att bryta ner laktosen i mjölken. Din katt får då diarré istället! Katter ska ha vatten i sin skål och inget annat. Mjölk kan även ställa till med urinstenar. Ger man en kattunge mjölk redan i ett tidigt stadium kan djuret få förstoppningar som i värsta fall kan leda till döden.

Om man vill ge katten "Kattmjölk" vilket är olika produkter som erbjudes på marknaden så har dessa en lägre halt av laktos, vissa av dessa produkter innehåller kalcium, fiber och protein. Kan ges till alla katter över 6 veckors ålder, i vissa undantag även i tidigare ålder.
Vissa kattungar har klarat sig helt och hållet med den näring dessa produkter har under de första veckorna.

Omvårdnad av kattunge/kattungar

Är kattungen bara någon vecka gammal behövs särskild omvårdnad. Du använder specialgjorda flaskor, en spruta utan nål, eller en pipett.
Mät rätt mängd mjölk (kattmjölk). En vecka gamla kattungar behöver 13 ml mjölk per 100 g kroppsvikt, 2-veckor gamla kattungar behöver 17ml för varje 100 g kroppsvikt och 3-veckor gamla kattungar kräver ungefär 20 ml mjölk för varje 100 g kroppsvikt.

Värm mjölken. Före varje matning, värm mjölken och testa temperaturen på insidan av armbågen som du skulle för en baby.

Mata kattungen. Placera kattungen på magen, och sedan mata honom/henne med den speciella flaskan. Kläm inte på flaskan, låt kattungen suga mjölk ur flaskan. Om du trycker för hårt kommer det för mycket mjölk in i kattungens mun och det finns en fara att djuret kan kvävas. Så mata djuret varsamt och lugnt.

Om inte kattmamman finns till hands måste man även massera kattungens mage och anus för att stimulera tarmfunktionen, detta förebygger även förstoppning och är mycket viktigt!
Detta är en naturlig del av vad en kattmamma gör vid omsorgen om sina ungar, lägg kattungen
på rygg, vilande på en handduk och massera med ett finger eller använd en tvättlapp, använd gärna lite ljummet vatten.
Efter en stund kommer katten att kissa och eventuellt bajsa, upprepa detta minst 3-5 gånger dygn. Mata katten regelbundet, men tvinga inte in maten, katten behöver även mat på natten.

Övergång till fast föda. Genom en ålder av cirka 3 till 4 veckor, bör din/dina kattungar börja
äta fast föda. Börja med att blanda burk kattmat med kattungen mjölk, och lägg sedan till mindre och mindre mjölk.

Lite av varje...

Även våra hem kan bli till en fara för våra husdjur

Några saker att tänka på..

LITE AV VARJE....
Vid rengöring av burar var noga med att alltid se till att inga rester av starka rengöringsmedel finns kvar i buren, dammsug ALDRIG burar om djur sitter kvar i buren, ta alltid ut djuren innan du börjar rengöringen, hur självklart det än låter så händer det oftast olyckor när människor har för bråttom och inte tänker sig för. Stressa aldrig djuren i onödan och ta det lugnt och metodiskt med rengöringen.

Har du lösa smådjur, typ gnagare i lägenheten så håll koll så att de inte biter i Elledningar, (detta gäller även hundar).

Låt aldrig kattungar leka med garnnystan om inte någon har uppsyn, garnet kan lätt veckla in sig runt halsen! Låt inte små barn somna in med små kattungar i sängen, kattungarna kan kvävas!

Var försiktig när du kastar pinnar till hundar, kommer pinnen snett i munnen och hunden snavar när den springer kan pinnen komma in i munnen med stor kraft och skada hunden.

Apportera pinnar i vatten
Tänk dig för när du kastar ut pinnare i vattnet som hunden skall hämta, hundens jaktinstinkt sätter igång och även att göra husse och matte nöjd, dock tar hunden lätt ut sig och förlorar snabbt energi och kraft. Stor fara att hunden kan drunkna när det blir för mycket! Det är vanligare än man tror. Störst risk förekommer hos kortnosiga hundar, (boxer, bulldog mm.) då de redan har begränsad andningsfunktion.
Lagom är bäst!

Mata aldrig hundar med kycklingben, dessa är så vassa att de allvarligt kan skada hundens svalg och mage. Se till att hundar inte äter stora mängder med ben och märg vid ett och samma tillfälle då detta kan leda till svåra förstoppningar.

Om du har ett akvarium så var noga med att aldrig ge fiskarna för mycket med mat, vattnet kan bli kraftigt förorenat och förgifta fiskarna, var noga med att använda bra filtersystem och rätt foder.
Tala med din djuraffär och få tips om skötsel.

Har du reptiler så ge dem det foder som är rekommenderat för dem, detta gäller även vitaminer och mineralier som kan erfordras, i viss mån behövs värmelampor och rätt luftfuktighet för ett terrarium.
Få råd i din djuraffär.

Glassplitter, konserver kan skada husdjur och vilt, plocka upp efter er i naturen.
Trasiga flaskor kan skära upp stora blodskärl.

Förgiftning av lök

Olika typer av lök kan orsaka förgiftningar

Lök/vitlök förgiftning
Alla lökväxter innehåller Alicin, även kallat allylpropyldisulfid och det kan ge förgiftningssymptom hos bl.a. hund och katt. Ämnet finns både i rå och tillagad lök (även i vitlök). Alicin ger upphov till grav blodbrist, s.k. hemolytisk anemi och kan även orsaka skador i levern och andra organ.


Vissa individer och raser är känsligare än andra och det har visat sig att framförallt de japanska raserna Akita och Shiba är extra känsliga för alicin. Normalt blir en hund dålig av att ha ätit en större mängd lök vid ett och samma tillfälle. Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå gul lök eller 14 gram lökpulver är risken stor att den får lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök. Tänk på att även köttbullar, korv, pyttipanna och barnmat brukar innehålla lök!

Symtom: Aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor. En lökförgiftad hund måste kräkas upp maginnehållet och får också bland annat dropp, i svåra fall ges även blodtransfusion.

Vindruvor/Russin kan ge allvarliga symtom

Se upp med vindruvor och russin

Vindruvor/Russin
Vindruvor, både färska och torkade (russin) samt korinter, kan ge allvarliga symptom om hundar äter dem.

Symptom uppkommer redan efter intag av 3 g russin/ kg kroppsvikt. Njurskada uppkommer vid ca 19 g russin/ kg. (20 g russin motsvarar ca 100 g vindruvor).

Symptom
•Kräkningar, diarré, buksmärtor, slöhet kommer som regel inom 6 timmar.
•Efter 1-3 dygn kan njurskador tillstöta som visar sig till exempel genom att hunden kissar dåligt eller inte alls. Dödsfall har inträffat.
 
Behandling
•Kontakta veterinär om hunden har ätit många russin eller vindruvor.
•Kräkning görs om det är nyligen hunden ätit russinen/druvorna.
•Understödjande behandling ges för att minska skadan på njurarna.

Choklad kan vara farligt för hundar och katter

Var försiktig med att ge hunden Choklad

Chokladförgiftning:
Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål.

Symptom: Kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig saliverig och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symptom eller dödsfall inträffa..

Farlig mängd: Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar. Det är dessutom så att olika djur har olika känslighet för teobromin.

Uppskattningsvis brukar man säga att mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund.
Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad.
Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad.
Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

Exempel för en hund som väger 10 kg:
En hund kan äta 12 - 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den klara upp till ca 100 g. Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då kanske klara att äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.

Behandling: Om du misstänker att din hund ätit en farlig mängd choklad eller har symptom, kontakta djursjukhuset genast! Man kan genom att ge hunden kräkningsframkallande injektioner få den att kräkas upp chokladen om det sker inom 1-2 timmar. På så sätt kan man undvika att djuret utvecklar några förgiftningssymptom.

Se upp för gröna alger!

Faror med gröna alger

Alger:
Djur som dricker vatten ur sjöar och vattendrag som innehåller höga halter av algtoxiner från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka. Den vattenmängd som krävs för svår påverkan varierar kraftigt beroende på vilka blågröna alger som blommar och hur mycket toxin som producerats för tillfället.

Hundar som badar ofta och länge och som dessutom gärna dricker av vattnet löper särskilt stor risk.

Symptom: Kräkningar, fradga, diarré, ostadig gång, klåda och irriterade ögon kan komma inom några timmar till ett halvt dygn. I allvarliga fall kan förlamningar, kramper, lågt blodtryck, lever och njurskador, lungpåverkan och blödningar från mage och tarm tillstöta. Förlamningar och kramper kommer ofta snabbt, medan de övriga symtomen kan dröja något dygn. Dödsfall bland djur förekommer.

Åtgärd:
- Skölj päls och ögon noga med rent vatten. Håll hunden varm så att den inte blir nedkyld.
- Kontakta djursjukhuset om symptom uppstår.
- Kräk hunden om den fått i sig vatten (görs hos veterinär med kräkframkallande injektion)

Extra Varning!
Grönalger innehåller olika giftiga ämnen, ny forskning på Cyano bakterier visar att dessa kan orsaka Altzheimer, ALS och Parkinson.

ALS
Det är inte bara människor som kan drabbas av ALS – utan även hundar. Forskare vid Uppsala universitet har nu hittat en genmutation som ger upphov till sjukdomens symtom hos flera hundraser.

Alzheimer
Även hundar kan drabbas av Alzheimer,  kunskapen om det är relativt ny och inte så känd bland djurägare.

Parkinson
När det gäller Parkinson hos hund finns misstankar men ingen grundlig forskning som stöder detta, medan mutationen orsakar NCL i vissa hundar, orsakar det också en ärftlig form av Parkinsons sjukdom hos människor, säger forskarna.

OBS! Gröna alger är lika farlig för hundar som för människor!

Se upp med giftsvamp

Var vaksam så att hunden inte äter giftsvamp

Giftig svamp är farligt för hunden!
Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Om du misstänker att djuret ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt.

Symtom:
Kräkningar, illamående och diarré.

Behandling hos veterinär:
Medicinskt kol ges direkt. Kolet binder giftiga ämnen i magsäcken och förhindrar att de tas upp av kroppen. Oftast piggnar hundarna till relativt snabbt, men efterbehandling kan krävas för att förhindra leverskador, då behandlas hundarna med dropp.

Svampar och förgiftning:
Spindelskivling ger leverskador, Spindelskivling är en svamp som påverkar levern direkt men som ger symtom först några dagar senare och då som kroniska leverskador, vissa med dödlig utgång.
– Spindelskivling smakar dock inte illa så för nyfikna, hungriga hundar är det lätt att tugga i sig den.

Övriga giftsvampar är röd flugsvamp, vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, murkla, gifthätting mm.

Lista över diverse produkter

Vad bör man se upp med...

Vår sammanställning av olika ämnen..

Övriga giftiga ämnen och fler tips...


Avokado:
Skal, kärna, löv och själva frukten är giftig för hundar. Det giftiga ämnet är persin, och har många symptom så som andningssvårigheter, svullen mage, vätskeansamlingar i bröstkorg och hjärta.

Aprikos, körsbär, fikon, plommon, äpple och liknande frukt:
Om en hund äter stora mängder av dessa frukter eller deras löv och/eller kärnor, kan det vara farligt. Dessa frukter innehåller ämnen som liknar cyanid som är giftigt och påverkar t.ex. andning, ögon och kan även ge chock.

Bacon:
Innehåller för mkt salt och för mycket fett, vilket kan orsaka pankreatit hos hunden, dessutom gör saltet att hunden dricker för mycket och kan drabbas av uppblåsthet, som leder till tarmvred.

Bakpulver & bikarbonat:
En större konsumtion av dessa ämnen kan ge hjärtfel hos hundar

Banan:
I små mängder är banan ofarligt, men i större mängder kan det leda till urinsten pga att den innehåller magnesium.

Bariumsalt:
Mycket giftigt för hundar (finns bland annat i fyrverkeripjäser)

Batterisyra:
Mycket giftigt för hundar, Uppsök veterinär genast!

Blanda inte olika oljor i samma måltid:
Bra oljor är Sesam-, Majs-, solros-, tistel- och pumpakärnolja. Hunden behöver större mängd omega 6 än av omega 3, till skillnad från katten. En dessertsked Sesamolja dagligen behövs för upptag av fettlösliga vitaminer. Viktigt är att oljan skall vara kallpressad och datummärkt. Undvik oljor som har stått ljust och i ljusa flaskor, även flaskor som har varit öppnade länge.

Broccoli:
Bör inte ges rå, kokt går bra

Bugchaparal kaktus:
Giftig

Cigaretter:
Giftigt, se nikotin

Citrusfrukter:
Får inte överdoseras. Citrusfrukter kan störa magsafts-produktionen och leda till att hunden kräks galla

Ekollon:
Innehåller tannin, tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar, även njurar och levern påverkas.

Fågel-, fisk-, fläsk- och fårben:
Bör man inte ge, oavsett om dom är kokta eller råa. Dessa innehåller ben som kan splittra sig och fastna i halsen. Råa köttben går bra, råa märgben är jättebra för tänderna. Man kan även koka dessa.

Fet mat:
Kan ge problem så som kräkningar, diarré och magsmärtor

Fettet från julskinkan:
Fett i stora mängder kan starta en inflammation i bukspottkörteln

Fästingmedel:
En del hundar är överkänsliga och en del sorter kan ibland vara direkt livshotande.

Ägg:
Ge inte rå äggvita och rå äggula samtidigt. Ge gärna äggulan rå men inte äggvitan, den ska vara kokt eller stekt om man nu ska ge det. Rå äggvita innehåller Avidin som är en aminosyra vilken förstör Biotin som finns i äggulan, vid upphettning fösvinner detta.

Glykol:
Mycket giftigt! Uppsök veterinär genast!

Godis, tuggummi och tandkräm som innehåller Xylitol:
Gör att hundens blodsocker sjunker och kan ge hunden kräkningar, kollaps och slaganfall som en följd av detta!
En hund på 10 kg som har fått i sig 2-4 tuggummin, kan utsättas för förgiftningsrisk. Ge hunden vanlig föda (kolhydratisk). Det förebygger blodsockerfall.

Grönmögelost:
Innehåller roquefortin, en svamp som hundar är känsliga för och kan ge nervtoxisk effekt, skakningar m.m.

Insjöfisk:
Ska aldrig ges rå, kokt är okey men se upp för ben

Julstjärna:
Giftig

Kaffe:
Koffeinet i en kopp kaffe är en kemisk förening - metylxantin - som kan ge förhöjd puls och orsaka slaganfall.

Krukväxter med vitaktig saft:
Giftiga

Lakrits, Saffran, starka kryddor Salt- och saltvatten:
Kan leda till förgiftning

Lever:
Rå lever eller alltför mycket kokt lever (tre portioner i veckan) kan leda till a-vitamin toxicitet. Detta kan orsaka deformerade ben, alltför stor bentillväxt på armbågar och rygg, viktminskning och anorexi.

Macadamianötter:
Bara några stycken av dessa kan ge skakningar och ibland tillfällig förlamning i bakbenen på hunden.

Majskorn:
Inte bra för valpar

Mjölkprodukter:
Hör kanske inte till det farligaste men kan ge besvär så som kolik och diarré, då framförallt vuxna hundar saknar det enzym som kan bryta ner laktos och får då symptom som liknar människors med laktosintolerans. Och bör därför begränsas. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också kalcium. Hos valpar av stora raser, dvs. raser som har en vuxen vikt över 25kg, bör man inte utfodra med mjölkprodukter eftersom ett förhöjt kalciumintag kan öka risken för tillväxtproblem.
Se upp med katter då de är känsligare mot laktos! MJÖLK bör ej ges till katter!

Morot:
Vid överdosering kan det relativt höga glykosvärdet leda till diabetes.

Muskot:
I större intag är det farlig för hundar och kan leda till döden. Symptom kan t.ex. vara skakningar, epilepsi, nervproblem etc.

Nikotin:
Giftigt, kontakta veterinär om ni misstänker att hunden ätit cigaretter, snus mm.

Nötter:
Innehåller ofta väldigt höga halter av mögelsporer och är ofta väldigt salta, samt kan fastna i halsen

Ojäst deg:
När den jäser i magen kan hunden bli berusad.

Paddor:
Paddor har en körtel på ryggen som avsöndrar ett ämne som kan vara giftigt. Det uppstår en salivutsöndring som inte är trevlig och pupillerna blir påtagligt mindre.

Potatisplantor och rå potatis:
Innehåller solanin och chaconin och är giftigt.

Rabarber, Rabarberstjälk och blast:
Bör ej ges för ofta då det hämmar bildandet av röda blod-kroppar.
Hämmar bildandet av röda blodkroppar innehåller oxalsyra som är ett svagare gift, men i större mängd kan det vara potentiellt dödligt.

Råttgift:
Giftigt. Kan vara dödligt om hunden inte får behandling snabbt, kontakta veterinär genast!

Rå fisk:
Innehåller tiaminaser som förstör B-vitaminet tiamin men kokar man fisken förstörs tiaminaserna och fisken blir ofarlig.

Rå äggvita:
Innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.

Salt:
För mycket kan ge saltförgiftning.

Saffran:
Giftigt

Spenat:
Bör ej ges för ofta då det hämmar bildandet av röda blodkroppar.

Snus:
Giftigt, se nikotin

Vetedeg:
Förvaras oåtkomligt för djuren. Hundar blir berusad om degen jäser i magen. INTE DÖDLIGT, håll hunden under uppsikt.
Kontakta veterinär! Hunden skall vara så still som möjligt, annars kan det orsaka magomvridning.

Xylitol:
Xylitol (björksocker) är en socker-alkohol. Hundar får en ökad insulinfrisättning vilket kan leda till sänkning av blodsockret.
Dödsfall har inträffat.

Hans Vielhauer, Borås Djurambulans

djurambulans@comhem.se

Hjälp oss att utveckla denna webbsida, mycket behövs för att hela tiden vara aktuell och det kostar pengar, Swisha oss via 0703 829292, din hjälp är mycket viktigt! Stöd oss med 50:- kr eller mer.